Voorbereiding

Om van start te gaan is het belangrijk dat uw elektrische installatie ontworpen wordt. Waar wenst u stopcontacten? Waar wil u verlichting? Van waar wil u deze verlichting bedienen? Wenst u bewegingsmelders om verlichting of andere zaken te gaan bedienen? Kiest u voor een opstelling met overal druktoetsen of opteert u voor een centrale bediening met een aanraakscherm? Een combinatie van beiden is uiteraard ook mogelijk. Wenst u alarm? Wil u camerabewaking? Een lichtstudie? Allemaal zaken om over na te denken.

Wie verzorgt dit ontwerp?

 • Uzelf
 • uw architect
 • uw bouwpromotor

Ook wij kunnen u een ontwerp bezorgen. Deze engineering wordt dan uitgevoerd zoals wij u een installatie kunnen voorstellen. Dit ontwerp houdt geen rekening met specifieke wensen en kan vaak wat overdreven lijken. Er wordt wel gebruik gemaakt van de uiteenlopende mogelijkheden van domotica. In later fase kan er steeds worden toegevoegd, geschrapt of gewijzigd.

Proficiat!

Nu uw ontwerp klaar is, kan u aan de volgende stap beginnen: offertes vragen en vergelijken.

Om u de kans te geven een objectieve vergelijking te maken tussen merken, mogelijkheden en mogelijke partners, heeft u een referentiedocument nodig. Hierop zal elke mogelijke partner zich baseren om u een prijsofferte op te maken. Alleen zo kan het spel eerlijk worden gespeeld en worden appelen met appelen vergeleken.

Ook DomoVision maakt offerte op op basis van een aangeleverd ontwerp. Eventueel kan dit op basis van een aangeleverde meetstaat. In dit laatste geval gaan we steeds uit van een correcte meetstaat en houden we, net zoals alle installateurs, geen rekening met eventuele fouten. Deze meetstaat wordt immers het vergelijkingsdocument tussen de verschillende mogelijke partners.

Een goede domotica-meetstaat:

 • geeft correct voor elk artikel of onderdeel weer hoeveel stuks er in uw installatie gewenst zijn.
 • vermeldt druktoetsen, zonder daarom uit te wijden over aantal toetsen per module
 • vermeldt aantal lichtpunten en lichtkringen
 • vermeldt welke lichtkringen gedimd dienen te worden en welk type verlichting hier komt (vb dimbare led-strip; dimbare LED-spots 230V van merk xx en type yy)
 • vermeldt welke technische noodzaken er zijn om CV / ventilatie / zonnewering te koppelen
 • vermeldt het aantal stopcontacten en het type
 • kortom: vermeldt alle inschatbare onderdelen tot niveau “stuk” of “meter”

Een niet-zo-goede meetstaat:

 • geeft te relatief weer wat er gewenst is (vb: “er is dimbare verlichting” zonder te specificeren waar en hoe deze bediend zal worden)
 • vermeldt op voorhand welke druktoets welk licht moet gaan bedienen. Tenzij de opsteller weet wat er van sferen gewenst is en hoe deze dienen te worden geactiveerd, onderscheid maakt in 2-of éénknopsbediening in dimming,… Waarom is dit niet goed? Bij domotica kan elke scenario geprogrammeerd worden achter eender welke toets. Zolang hiervan de details niet zijn gekend, heeft het weinig zin om deze toewijzing te maken. Wat is wel zinvol: “prijs voor besturing met enkelvoudige druktoets merk xx zonder feedback; prijs voor besturing met viervoudige druktoets van merk yy met feedback-lampje” of prijslijst van druktoetsen die eigen zijn aan het merk.
 • laat alles aan de verbeelding over. Hierdoor is het onmogelijk om een objectieve vergelijking te maken.
 • vraagt een prijs voor een traditionele situatie met op het einde “meerprijs domotica: SOG” Hierbij wordt er van uw installateur verwacht om een volledige herwerking te maken om zo een objectief resultaat te bekomen. Uiteraard kan dit ontwerpwerk niet worden uitgevoerd zonder minstens een basisovereenkomst vast te leggen.

Een slechte meetstaat heeft geen nut om in te vullen. Dit doen we dan ook niet. Domotica vraagt specialisatie. Uiteraard staan we open om uw opsteller mee op weg te helpen.

Nu heeft u een referentiedocument om prijzen te kunnen vergelijken. Wees waakzaam!! Niet elk domotica-systeem werkt op dezelfde manier of heeft dezelfde kwaliteit(en)!!

Eens u een keuze heeft gemaakt met welke partner u wenst samen te werken en u kiest voor DomoVision, dan nemen we graag de tijd om een detailanalyse te maken van uw behoeften.